MalaysianUnderwater.com (MUW) • View topic - orang baru nak berjinak selam-selam ni

orang baru nak berjinak selam-selam ni

Be free and easy, everyone is welcome. Be whatever you want, but don't be a stranger. :)

orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#1  Postby mista » Tue Nov 22, 2011 1:47 am

hey semua  :hello: .. sy baru je daftar ni haa... actually da lame minat diving ni.. just tak taw bile n came.. online2, jumpe la website ni..
sy nk taw, if nk diving ni, kne are lessen dulu ek???
kat mane nak buat lesen tu??
brape bajet ek??
pastu, kne beli gear utk diving sume tu tros ke sblm ambil lesen tu??


anyone care to share infos with me??? seriously interested to join scuba diving.. pls2..
mista
Diver
Diver
 
Topic author
Posts: 1
Joined: Tue Nov 22, 2011 1:41 am
Location: gombak
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#2  Postby zaff1984 » Tue Nov 22, 2011 2:40 am

Welcome mista to MUW.


Yes, basically kena amik Open Water Course (OWC) selama lebih kurang 4hari 3 malam or 3 hari 2 malam (tp rush sikit). Cost OWC lebih kurang RM900-RM950 tak termasuk penginapan... tak perlu beli apa2 equipment.. bawak diri sahaja.. pakai surf short pon boleh dive jugak... :) mcm aku pakai cermin mata (aku tak pakai contact lens).. so before aku amik OWC aku beli power mask so tak la rabun dalam air...hehe. Register kt dive center... kalau kt pulau2 lagi bnyk dive center... kt bandar2 pon ada.


boleh tgk kt sini offer2 utk scuba course: http://malaysianunderwater.com/smff/courses/
Last edited by zaff1984 on Tue Nov 22, 2011 2:55 am, edited 1 time in total.
zaff1984
Sport Diver
Sport Diver
 
Posts: 189
Joined: Sun Sep 18, 2011 11:36 am
Location: Kuala Lumpur
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#3  Postby erysyah » Tue Nov 22, 2011 6:18 pm

mista wrote:hey semua  :hello: .. sy baru je daftar ni haa... actually da lame minat diving ni.. just tak taw bile n came.. online2, jumpe la website ni..
sy nk taw, if nk diving ni, kne are lessen dulu ek???
kat mane nak buat lesen tu??
brape bajet ek??
pastu, kne beli gear utk diving sume tu tros ke sblm ambil lesen tu??


anyone care to share infos with me??? seriously interested to join scuba diving.. pls2..


hi mista..

welcome to d club...
diving ni best..addictive.. (hobi yg bnyk kuar duit.. heheh).
anyway.. kalau dh suka, perabih duit pun apa de hal,kan..?
i'm broke.. how to go dive?
erysyah
Sport Diver
Sport Diver
 
Posts: 143
Joined: Mon May 19, 2008 12:49 am
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#4  Postby Malxn » Wed Nov 23, 2011 2:37 pm

Ckp je pulau mn nak dik... Abg bleh rekemenkan!..... He..He... Beli mask ngan snorkel je dulu.... Bajet 1500 semua skali ok ler... course+accomodation+makan2
Malxn
SCUBA PROFESSIONAL
SCUBA PROFESSIONAL
 
Posts: 155
Joined: Thu Sep 04, 2008 12:04 pm
Location: Subang Jaya
Gender: Male

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#5  Postby Narco » Wed Nov 23, 2011 10:58 pm

Welcome to the forum. Have fun here while gaining more opinion on how can u proceed towards getting certified.

In most occasion, once certified, there's no turning back.. Haha
I'm Not Perfect, but I'm Limited Edition
Narco
Scuba Guru
Scuba Guru
 
Posts: 1232
Topics: 11
Joined: Tue May 25, 2010 3:14 pm
Location: Penang
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#6  Postby fauzibaie » Thu Nov 24, 2011 7:32 am

racun, jangan xracun... he heee...
welcome to the club...  B-)


addicted dah... he hee..
fauzibaie 012 416 1966 - 013 408 9966
cameraman on land - u/w cameraman to be...
fauzibaie
Advanced Diver
Advanced Diver
 
Posts: 283
Joined: Fri Apr 08, 2011 6:44 pm
Location: Jitra, Kedah
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#7  Postby atieshaali » Thu Nov 24, 2011 2:52 pm

betul betul dah termakan racun nih bukan mudah nak sembuh  hehe... anybody doing PD next week.. blue lagoon pun jalan ler..lepas gian sat.. hahha
Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran
atieshaali
Sport Diver
Sport Diver
 
Posts: 80
Joined: Thu Aug 04, 2011 5:02 pm
Location: Labu - Nilai, negeri Sembilan
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#8  Postby Underwater Tourist » Thu Nov 24, 2011 3:41 pm

FUHH...btoi2 kemaruk depa ni...ahak...ahakz..  :thefinger:
Diver2B is now Underwater Tourist.
Underwater Tourist
Advanced Diver
Advanced Diver
 
Posts: 269
Joined: Sat Feb 10, 2007 9:20 am
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#9  Postby atieshaali » Thu Nov 24, 2011 4:59 pm

Underwater Tourist wrote:
FUHH...btoi2 kemaruk depa ni...ahak...ahakz..  :thefinger:


TAKDER LER KEMARUK  BANYAK CIK AZHAR LAYAN GENG2 YANG DAH KERING SISIK NIH GAMAK NYER..LAGI PUN DEKAT JER PD TUH
Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran
atieshaali
Sport Diver
Sport Diver
 
Posts: 80
Joined: Thu Aug 04, 2011 5:02 pm
Location: Labu - Nilai, negeri Sembilan
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#10  Postby padilaut » Thu Nov 24, 2011 6:18 pm

Hi mista :hello: ,

Selam tahan nafas pun, menyelam juga. Biasa kalu org kata diving, mesti org ingat menyelam dgn tangki udara tu aje. Tak pakai pun boleh menyelam secara bebas (free diving). Skrg dah ada kelab yg anjur selam bebas kat KL, tk ingat apa nama. Free diving ni ada pengikut tersendiri, lagi murah hehe sbb tak byk equipment kena beli.
            Kalu diving pakai tank ni byk benda perlu pakai, tp utk permulaan biasa org beli mask dan fin aje. Ada juga yg tk beli apa, semua sewa kt dive center. Byk organisasi yg keluarkan lesen mcm PADI, NAUI, SSI etc.
Pakej Open Water(OW) pun mcm2, ada yg murah sbb takde buku teks, ada yg include mask n fin, tmpat menginap kt pulau etc. Kena rajin survey dpt kan pakej terbaik utk diri sendiri.
padilaut
Diver
Diver
 
Posts: 5
Joined: Sat Jun 19, 2010 5:07 pm
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#11  Postby Underwater Tourist » Thu Nov 24, 2011 6:23 pm

atieshaali wrote:
Underwater Tourist wrote:
FUHH...btoi2 kemaruk depa ni...ahak...ahakz..  :thefinger:


TAKDER LER KEMARUK  BANYAK CIK AZHAR LAYAN GENG2 YANG DAH KERING SISIK NIH GAMAK NYER..LAGI PUN DEKAT JER PD TUH


OK ler tu....balik nnt story2 ler pengalaman diving@pd.....
Diver2B is now Underwater Tourist.
Underwater Tourist
Advanced Diver
Advanced Diver
 
Posts: 269
Joined: Sat Feb 10, 2007 9:20 am
Gender: None specified

Re: orang baru nak berjinak selam-selam ni

Post Number:#12  Postby rushd4n » Thu Nov 24, 2011 8:04 pm

atieshaali wrote:betul betul dah termakan racun nih bukan mudah nak sembuh  hehe... anybody doing PD next week.. blue lagoon pun jalan ler..lepas gian sat.. hahha



nak join dive kt PD. berapa cost
rushd4n
Diver
Diver
 
Posts: 63
Joined: Thu Jul 14, 2011 12:13 pm
Gender: Male


Return to Introductions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron