MalaysianUnderwater.com (MUW) • View topic - Marine Life: What is this??

Marine Life: What is this??

You can upload photos to the forum when you make your post. Click on "Attachments and Other Options" for the upload box.

Marine Life: What is this??

Post Number:#1  Postby anas » Tue Sep 19, 2006 12:56 pm

Hi all.

I took this pic last week during one of my trips. I ain't sure what the heck is this called. Would certainly appreciate if anyone can tell me. Thanks.

Image
anas
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#2  Postby evo5555 » Tue Sep 19, 2006 1:10 pm

jim cepat kasi tahu..hehe..this is a common thing in d sea, and if im not wrong it is called flabellina.  
evo5555
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#3  Postby bobo » Mon Sep 25, 2006 10:41 pm

macam Pteraeolidia ianthina. aku tanya pakcik aku Dr gerrad r allen, tapi mungkin tak. ntah rasa-rasa la kot...

tak mungkin flabellina kot sebab flabellina macam landak, ni dred lock sket...ya man...

nak senang korang tanya pakcik aku sorang lagi nama dio bill rudman. ko post kat web dio, dio nanti jawap untuk ko...

p ke http://www.seaslugforum.net/. dia ni orang ostolia...hehehe
bobo
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#4  Postby anas » Mon Sep 25, 2006 10:51 pm

macam Pteraeolidia ianthina. aku tanya pakcik aku Dr gerrad r allen, tapi mungkin tak. ntah rasa-rasa la kot...

tak mungkin flabellina kot sebab flabellina macam landak, ni dred lock sket...ya man...

nak senang korang tanya pakcik aku sorang lagi nama dio bill rudman. ko post kat web dio, dio nanti jawap untuk ko...

p ke http://www.seaslugforum.net/. dia ni orang ostolia...hehehe


tak pe lah. aku tanya pakcik aku, tok batin pulau perhentian. kubur dia dok between arwana dgn samudra. susah tanya omputih ni, nanti habis nama tempatan ditukarnya.

ada ke, tukun laut jadi temple of the sea.
ikan jebon jadi trigger fish. macam lah ikan tu bawah pistol.. ;-)
anas
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#5  Postby bobo » Mon Sep 25, 2006 10:56 pm

bukan ikan tu bawak pestol, ko rasa nak tembak ngan pestol je bila ikan tu idam ko nye fin ...tu sebab jadi trigger fish hahahah  ;D
bobo
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#6  Postby SeaDemon » Thu Sep 28, 2006 8:24 pm

Sorry bro. That one my booties punya laces terlucut. Tak perasan you were with the camera during that dive.
SeaDemon
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#7  Postby evo5555 » Mon Oct 02, 2006 10:57 am

kepada mat mat ostolia kat sini, apakah gerangan benda ni ar?aku jumpa ia kat laut, tapi dm ckp sama wa ini nudisbranch?  Nampak mcm kontol ajer..haha..sesapa tahu kasi share sikit...

http://img244.imageshack.us/my.php?imag ... diskr6.jpg
evo5555
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#8  Postby anas » Mon Oct 02, 2006 11:52 am

wah.. ini sea cucumber termakan belacan... :-/
name is. coocoomberus belachanii
Last edited by anas on Mon Oct 02, 2006 11:58 am, edited 1 time in total.
anas
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#9  Postby evo5555 » Tue Oct 03, 2006 12:52 pm

hahah termakan belacan?hehehe
evo5555
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#10  Postby Jim » Tue Oct 03, 2006 5:33 pm

yup....tengah "meneran" lepas makan belacan
Jim
 
Topic author

Re: Marine Life: What is this??

Post Number:#11  Postby evo5555 » Sat Nov 04, 2006 2:54 pm

Sejak kebelakangan wa asyik nampak benda hitam kat laut. Wa ingat apakah bendanya, tapi ini pulak nudis.  Kalo sebelum ni nudis tertelan belacan, yang ini apehal pulaknya?hehe


http://img96.imageshack.us/img96/928/blacknudihx5.jpg
Last edited by evo5555 on Sat Nov 04, 2006 2:57 pm, edited 1 time in total.
evo5555
 
Topic author


Return to Underwater Photography

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron