MalaysianUnderwater.com (MUW) • View topic - Membersihkan sebuah Pulau berdekatan dgn P.Pinang 5-6 Mac 2010 (RM250)

Membersihkan sebuah Pulau berdekatan dgn P.Pinang 5-6 Mac 2010 (RM250)

Selling local dive trips...Please post here. Topics are auto-locked after 120 days.

Membersihkan sebuah Pulau berdekatan dgn P.Pinang 5-6 Mac 2010 (RM250)

Post Number:#1  Postby suhaimi » Fri Feb 26, 2010 8:21 pm

Berapa ramai rakyat malaysia begitu perihatin tentang pentingnya kita memelihara ekologi kita....

tidak hairan apabila kita ke Pulau-pulau, kita dapati masih ada lagi rakyat2 yang membuang sampah didalam laut. Bukan setakat membuang plastik dan botol2, malah saya pernah terjumpa orang membuang tayar, peti ais dan membuang kereta didalam laut!!! Sikap pentingkan diri sendiri masih kuat menular pada rakyat kita...

Yang lebih sedih, ada pulau2 yang mengambil untung dengan membuat dan membuang sampah supaya penduduk pulau mendapat lebih banyak wang dan sumber pendapatan....

Mereka mengusahakan chalet.. biar ramai pelancung datang... bila byk sampah, mereka buang rata-rata... bila dah terlalu banyak, panggil diver untuk cuci dan bersihkan sampah... jadi byklah chalet2 mereka ditempah... dan sales akan meningkat lagi.. dan mereka boleh mengurangkan kos membersihakan tempat sendiri....

bila pantai dah bersih, pelancung datang lagi..... dan sampah mula bertambah... bila sampah dah banyak panggil lagi diver suruh cuci... jadi untunglah pengusaha2 chalet di Pulau....

ha ha ha... jadi sampai bila kita nak jadi mcm ni....

jadi memandangkan ramai diver2 yang concern about ekologi ni, jd saya nak ajak kawan pegi cuci pulau juga ha ha ha.....

tapi kat sebuah pulau yang saya tak tau nama... tapi pulau ini terletak di utara Pulau Penang dan hampir dengan Seberang Perai...

Pulau ini tercemar akibat perbuatan org yang tak reti handle sampah... mereka yg datang berteduh kat pulau tu suka buang sampah... dan juga sampah2 dari pukat2 hanyut dll. Pulau ni memang tiada penghuni... jadi kalau kita tak bersihkan.. siapa pulak nak bersihkan....

Objektifnya adalah untuk memulihkan pulau ini supaya pulang semula ke ekologi asalnya... kami sedang merancang untuk menjadikan pulau ini pulau terkawal... dan kami sedang mengusahakan untuk membina artifical reef.. dan menambah dive site dipantai barat...

untuk peringkat permulaan, iniasatif perlu dijalankan.... pihak berkuasa ingin melihat sejauh mana kami serius mengenainya... kami akan mengumpul tenaga, dan kita bersama2 membersihkan pulau

Program Membersih Pulau di Pulau Pinang

Tarikh : 5-6 Mac 2010 (jumaat & sabtu)
Meeting Point : Pantai Belakang Hard Rock Penang
Bayaran : RM250

jika berminat sila register dlm FB : http://www.facebook.com/home.php?#!/eve ... 2225162531
]http://www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=322225162531]
imej satelit di pulau tersebut ada ditunjukkan didalam FB

atau hubungi saya di abgmiekl@yahoo.com atau telefon di 012-3081985

english version :

Dear Outdoor Friends and Divers,
Thanks for your great support and fun we had by our last Beach Party!
Survival Factory is organizing the next party at the Islands of Penang!
With Campfire, BBQ, Drinks, Music, Beach activities like Sea Kayak, Swimming, Team games,...
RM 250.-- (ex Batu Ferringhi)

Please bring your sleeping bag, suncream, towels, torchlight and personal belongings you need.

With your support joining our Survival Factory Beach Events would like to contribute to beautifying the natural environment where the event is to take place, and to clean up the beach and to start to regenerate the natural flora and fauna back to its original condition.

sebarang pertanyaan, boleh dipost disini....
Last edited by suhaimi on Sat Feb 27, 2010 3:07 pm, edited 1 time in total.
suhaimi
SCUBA PROFESSIONAL
SCUBA PROFESSIONAL
 
Topic author
Posts: 165
Joined: Tue Jan 12, 2010 2:23 pm
Location: Bt Caves
Gender: None specified

Re: Membersihkan sebuah Pulau berdekatan dgn P.Pinang 5-6 Mac 2010 (RM250)

Post Number:#2  Postby suhaimi » Sun Feb 28, 2010 11:24 pm

Tarikh akhir untuk Confirmation adalah : 3 Mac 2010...

Image

Image

Image
suhaimi
SCUBA PROFESSIONAL
SCUBA PROFESSIONAL
 
Topic author
Posts: 165
Joined: Tue Jan 12, 2010 2:23 pm
Location: Bt Caves
Gender: None specified

Re: Membersihkan sebuah Pulau berdekatan dgn P.Pinang 5-6 Mac 2010 (RM250)

Post Number:#3  Postby suhaimi » Mon Mar 01, 2010 11:23 am

saper2 nak join, bleh confirm kat email ni : party@survivalfactory.com
suhaimi
SCUBA PROFESSIONAL
SCUBA PROFESSIONAL
 
Topic author
Posts: 165
Joined: Tue Jan 12, 2010 2:23 pm
Location: Bt Caves
Gender: None specified


Return to Local Dive Trips

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron